Download PDF

О мени...

Рођена сам у породици просветних радника: мама - учитељица, тата - наставник руског и српског језика и директор школе. Довољно од нас, мислила сам. Отац ме први пут увео у зборницу школе (у којој сам сада запослена) када сам имала непуне 4 године. Када је дошло време, уписала сам и завршила исту ту основну школу и завршила 9. и 10. разред у Кули, а 3. и 4. разред у Гимназији "Жарко Зрењанин" у Врбасу. 

Нови Сад је био сувише мали, сувише близу, а Београд - непривлачан.  Вукло ме егзотично Сарајево. Уписала сам Филозофски факултет у Сарајеву 1984, али сам почела да студирам тек 1985. на смеровима Славистика и Југословенска књижевност и српскохрватски језик, а слушала сам предавања на Компаративној књижевности и библиотекарству (због изузетног професора Славка Леовца).

Период студирања ми је осим образовања донео самосталност, одговорност и зрелост. Књижевност сам завршила да бих радила у медијима, али није ми било суђено. Пред сам почетак рата предомишљала сам  се између посла лектора, телевизије и  маркетинга.  Чекајући рођење детета вагала сам прилике... И сада предајем српски језик и књижевност у Основној школи "Иса Бајић" у Кули и уживам у сваком непоновљивом дану.

Рад у просвети

2008Present

Наставник српског језика и књижевности

ОШ "Иса Бајић" у Кули

Наставник српског језика, координатор Ученичког парламента

После дуге потраге за послом и вишегодишњег чекања, 2008. године почињем да радим у ОШ "Иса Бајић", школи коју сам и сама завршила, у којој су оставили траг и моји родитељи. 

Прве две године предавала сам осим српског језика и грађанско васпитање. Било је занимљиво полемисати са осмацима, али била сам и изненађена нетолерантним односом према свему што је различито. Из тих разговора касније ће настати радионице о дискриминацији, толеранцији... 

Кренула сам да у позним годинама на терену истражујем широко пространство васпитања и образовања.

Тражила сам решења за ученике са проблемима. Поред уџбеника и радних материјала за ниже рареде, презентација, аудио и видео материјала, открила сам да "Српски језик за странце" Павла Ћосића може на забаван начин да помогне у савладавању писања.

Имала сам задовољство да радим са учеником који је укључен у ИОП 3. У договору са њим обогаћивала сам му програм, правила додатне прилоге и задатке, усмеравала га на различите изворе. Постигао је значајан напредак у свим областима из мог предмета, социјалним вештинама, у раду новинарске секције, постао је члан Младих саветника Заштитника грађана Србије, обучен је за рад у бројним Веб 2.0 алатима које успешно примењује, остварује успехе на републичким такмичењема из језика и из књижевности, учествује у бројним пројектима...

Ученици су  освајали награде на општинским  литерарним конкурсима, били успешни на такмичењима из српског језика на општинском и на окружном нивоу. На републичком такмичењу из граматике 2012/2013. Милан Веселица заузео је  6.место, 2016/2017. Огњен Гавранић освојио је 4. место на Републичким такмичењима из књижевности и из граматике, а 2017/2018. 3.место на Републичком такмичењу из језика у Тршићу.

Била сам пресрећна када је Милан Веселица 2013. године освојио Невенову награду за песму у конкуренцији више од 1000 радова.

Исту радост сам осетила када ми је за рођендан 2015. стигла вест да је Љиљана Кнежевић освојила прву награду на конкурсу "Русија и Србија, шта нас спаја", а да је Марина Милеуснић похваљена.

2016. Веселин Радовић освојио је радом "Опело за кулски бегејац" 2. место на конкурсу "Зелени еко прес", 2017. Љиљана Кнежевић 1. награду на конкурсу "Матерња мелодија и образовање" радом "Звуци мог завичаја".

Рад у ученичком парламенту ме чини изузетно срећном. Радим са великим бројем ученика. Увели смо правило да парламенту може да се прикључи већи број ученика од оног који закон предвиђа. Деца су мотивисана, имају иницијативу. Од 2011. године почела сам да организујем одласке у удружење деце са сметњама у развоју "Плава птица" како би деца из школе научила да прихватају и разумеју децу која имају потешкоће и развила емпатију. Удружење се налази преко пута школе тако да често свраћамо, правимо честитке, цртамо, правимо заједничке програме за Нову годину, 8.март. Циљ је да се деца осете прихваћенима, и на томе радимо у свакој прилици.  Укључили смо их у пројекат "За зеленије школе Србије" правећи корпице за 8.март од еколошких материјала из цвећара. Прикупљамо прибор за потребе удружења, организујемо хуманитарне акције. На вебинару сам сазнала за апликацију Гелп и проследила је удружењу. На Конференцији, у децембру 2015, видела сам примену xbox kinect-а у раду деце са аутизмом. Уз помоћ хуманих људи пронашли смо начин да обезбедимо средства и  у мају смо донели xbox kinect у "Плаву птицу". 

Други део сарадње парламента представљају посете Дому за старе и пензионере у Кули. Ученици редовно праве програм за Дан старих, китимо јелке, пишемо писма и разгледнице, играмо шах, домине, карте, доносимо штампу у Дом.

Пресрећна сам што ученици стално питају када ће бити састанак, дају предлоге, покрећу нове активности.

Посећивали смо спортска друштва и организовали турнире. Били смо гости ФК "Хајдук" из Куле када је био члан Јелен Супер лиге. Спортом смо допрли и до ученика које је тешко заинтересовати за било шта.

Дечја недеља је увек богата дешавањима, али је размена ученика најомиљенија међу њима. 2013. године две девојчице из друге основне школе су неопажено ушле на одмору и физички напале две девојчице из наше школе (због коментара на Фејсбуку). Предложила сам на седници парламента да током Дечје недеље сарађујемо на лепши начин, тако што ће представници парламента један дан похађати наставу у другој школи и имати заједничку журку. Уз сагласност родитеља и наставника кренула је акција. Од тада, размена је омиљена забава, а после разговора и ми и ученици имамо прилику да процењујемо, упоређујемо, учимо и мењамо се.

Парламент често покреће хуманитарне акције за појединце и удружења. 2015. укључили смо се у акцију "Једна школа за једно дете", цела школа сакупила је средства и послала једно дете са КиМ на море. Када је дошло време за други део акције, угостили смо недељу дана два детета из Цернице код Гњилана. Међу колегама смо организовали акцију и опремили смо децу за зиму, поклонили им таблет да останемо у контакту и послали школски прибор и пригодне поклоне осталим ђацима из Цернице (има их укупно седморо). Акцију смо озбиљно схватили и сваке године прикупљамо средства за опоравак "нашег детета" у Игалу.

Парламент је за активан рад две године био награђен дводневним семинарима у организацији Проактивне омладине Србије, под покровитељством Министарства омладине и спорта. На првом семинару 2012/2013. године „Хоћу да знам- волонтаризам и активизам младих“, ученици су били једини учесници из основне школе, али су привукли пажњу активношћу и зрелим ставовима. Због тога су следеће године награђени дводневним поклон-семинаром "Волонтирај за будућност". Ови семинари оставили су снажан утисак на ученике и покренули их ка новим иницијативама.

У школи водим новинарску секцију.  Радимо на уређењу електронског часописа. Окупљам заинтересоване ученике и обучавам их за коришћење и примену веб-алата. Заједно уређујемо електронски часопис "Исин Дневник". Асистент сам библиотечке секције и администратор сајта. Организујемо промоције књига, дружења, популаришемо свет књиге помоћу екстензивне методе читања, сајт секције је отворен за питања и предлоге, препоручујемо ученицима књиге за читање по узрастима, они шаљу своје препоруке којима допуњавамо листу. Обележавамо значајне датуме: Дан матерњег језика, Европски дан језика, Дан књиге, Дан дечје књиге...Тражимо начине да заволе читање и књигу као пријатеља за цео живот. Водимо рачуна о очувању традиције.

2017. посетили смо председника СО Кула у жељи да покренемо акцију за враћање библиотеке под школски кров, пошто је библиотека у недостатку простора издвојена у згради преко пута школе. Изнели смо свој детаљан план и добили обећање да ће се радити на решењу проблема. Подсећаћемо их на обећање које нам је дато све док се проблем не реши.

На сајту Ученичког парламента 2016/2017. покренули смо страницу "Заједно за лепшу школу" и наишли на разумевање родитеља и спонзора који су нам поклонили нови намештај за кабинет српског језика. Опремили смо учионицу, деск-топ рачунаром и пројектором, великим зидним платном и бежичним интернетом. Сами смо офарбали и урадили декупаж на старом намештају. "Преко ноћи", учионица је заблистала. Сада уживамо у Skyp-у у настави, контакту и сарадњи са партнерима у eTwinning пројектима.

2013/2014. почела сам да држим радионице о учењу и мотивацији за учење у које су били укључени ученици, родитељи и разредне старешине. Сада се материјал налази на мом сајту како би био доступан свима.

После обуке на семинару о безбедности на интернету 2014, држала сам радионицу са темом: Безбедност деце на интернету. Материјал сам поставила на свој сајт и направила анкету како би родитељи и ученици освестили свој однос према овом проблему.

У школи као наставник српског језика учествујем у припреми и организацији свечаности и пишем сценарије за Дан школе, Светог Саву, матурску приредбу, Дан Св. Ћирила и Методија, Дан матерњег језика, Европски дан језика... Од 2012. године са наставницама музичког правим програм на нивоу СО Кула за Дан старих.

Написала сам сценарио са мултимедијалном презентацијом за свечану академију поводом стогодишњице Великог рата "Тамо далеко - Међу својима", која је одржана 15.децембра 2014. у сали Културног центра. Имала сам одличну сарадњу са наставницом музичког Софијом Патковић и ликовног Валентином Лабовић, КУД-о, "Дурмитор" и кКултурним центром из Куле. Свечаност је окупила 84 учесника: водитеље, мали и велики хор, солисте, гуслара, рецитаторе..

У септембру 2015. сам са својим скромним почетничким знањем направила свој weebly  сајт са жељом да побољшам сарадњу са ученицима и са родитељима и да им пружим додатну подршку у раду. Искусне колеге су ми рекле да не очекујем превише, да су деца незаинтересована и да неће бити користи од сајта. Редовно пратим статистику сајта и задовољна сам бројем посета. Коментари родитеља су позитивни (неки су чешће на сајту од сопствене деце, што није био циљ, али...) Родитељи добијају одговоре на своја питања кроз прилоге на страници "Кутак за родитеље". Има ученика којима се допало да ми пишу путем контакт-форме, шаљу материјале, постављају питања. Од 5/4 сам добила честитку са потписима свих ученика и велико Хвала.

Поставила сам  Wix сајтове Ученичког парламента и Библиотечке секције, Weebly сајт е-новинарске секције, мој портфолио Webnode, у изради је издвојени сајт за српски језик Wordpres, поставила сам Google  сајт за обуку чланова новинарске секције, Wikispace о безбедности на интернету (који је у међувремену као алат, нажалост, нестао). У току је израда Google учионице за ученике 7.разреда који немају дигиталне уџбенике.

Пријавила сам школу на Едмодо 2015. Формирала сам групе за допунску и додатну наставу и за новинарску и библиотечку секцију. Свакодневном попуњавам базу за учење новим материјалима и вежбама. Едмодо комбинујем са Skyp-ом за припрему такмичара и у раду са ученицима који имају теже здравствене проблеме и често одсуствују са наставе. Надам се да ће се што већи број наставника и ученика укључити у рад на Едмоду. Учим даље и радујем се новим изазовима.

Укључила сам се 2015. у E-Twinning заједницу. Посећујем радионице, семинаре и вебинаре, учествујем са ученицима у пројектима, учим, размењујем искуства са колегама. 

С поносом могу да напишем да смо 2016/2017. завршили свој први  е-Twinning пројекат "Књига о мом граду" у сарадњи са школама из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Македоније. Резултат су Европска и Национална ознака квалитета за тимове за 2016/2017. годину.

У 2017/2018. години учесници смо у 7 пројеката ("Зимске чаролије мог краја", "Taste my contry", "Special Days Celebrated in Countries", "2018 European Heritage for small and young pupils", "Приче о песми о Светом Сави" и оснивачи смо пројекта "Није фаца ко хејт баца", "Књига о мом граду 2"). Добили смо 5 Националних ознака квалитета и 4 Европске ознаке квалитета за пројекте: "Зимске чаролије мог краја", "Taste my contry" , "Приче о песми о Светом Сави" и "Књига о мом граду 2". Пројекти "Taste my contry" и "Приче о песми о Светом Сави" нашли су се у Зборнику као примери добре праксе и путоказ за друге етвинере.

У октобру 2017. написала сам и покренула школски пројекат "Дани јабуке" у којем су учествовали ученици 1-8. разреда, учитељи, наставници и родитељи. Пројекат је похваљен и објављен у бази ЗУОВ-а као један од примера добре праксе ваннаставних и наставних активности у 2017/2018.

2017/2018. била сам координатор  пројекта "Предузетне школе" и направили смо туристички водич "Срце Војводине".

Учесник сам пројекта "2000 дигиталних учионица" и родитеље и ученике 5.  и 6. разреда навикавам на активну употребу "Едукиних" електронских уџбеника.

2018/2019. учествујемо у пројектима којим обележавамо 200 година Вуковог Српског рјечника "У славу Вуку", "Реч по реч - наш мали Рјечник" и упознавање различитих традиција обележавања новогодишњих и божићних празника: "New Year's Sweets" и "Our Book of a magic Christmas", изучавамо аутохтона писма нашег региона кроз пројекат "Палеографски амбасадори - Дан матерњег језика 2019" . Пројекти "Реч по реч - наш мали Рјечник", "Палеографски амбасадори - Дан матерњег језика 2019" и  "Our Book of a magic Christmas" су добили Националну ознаку квалитета, очекујемо у октобру одлуку о Европској ознаци.

Учесници смо пројекта "Школе за 21. век" који у сарадњи са МНПР Србије организује British Council. Осмислили смо еколошки пројекат "Зелено срце - Плаве планете" и реализујемо бројне наставне и ваннаставне активности које презентујемо на блогу пројекта. Пројекат се реализује од априла до новембра 2019. Пројекат је издвојен као пример добре праксе.

20062007

Наставник српског језика и књижевности

ОШ "Петефи бригада" у Кули

Наставник српског језика 

Конкурисала сам на све конкурсе за наставника српског језика и сваки пут била одбијена. Као благослов ми је звучала молба директорице ОШ "Петефи бригада" да прихватим замену труднице на дуже време и "сутра" почнем да радим.

Добила сам четири плана у две смене, са "рупама", тако да сам цео дан проводила у школи, а у паузама ускакала као замена, учила, читала, тражила, писала белешке и припреме. Леђа су ме болела од писања по цео дан, али сам се соколила мишљу: добро, сада има пуно посла, али зато ћу имати све спремно за убудуће.

Нисам знала да никада нећу поновити час, припрему, план, да ћу стално тражити и мењати.

Дивну сарадњу и велику помоћ и подршку сам имала од колегиница из актива.

Била сам срећна што, коначно, радим и допао ми се рад са децом. 

Успели смо да се припремимо за такмичења, ученици су били успешни  на општинском и на окружном нивоу. Матуранти су положили завршни испит. Мене су болела леђа, али, била сам задовољна.

Много ми је значила подршка и одлична сарадња са колегама у колективу и белешка психолога и педагога да имам изузетно добар и сараднички однос са ученицима и родитељима.

Следеће године добила сам и старешинство (што ме је уплашило због "папирологије"). Предавала сам у првом полугодишту школске 2007/2008, али ме деца и данас када ме сретну ословљавају са "разредна".

У јануару сам по повратку колегинице са боловања отишла из школе задовољна својим првим просветарским данима, са мишљу да је то посао мог живота и да можда, ипак, генетика има нешто с тим.

Образовање

1992Present

VII степен

Филозофски факултет, Сарајево, одсек филологија, смер југословенска књижевност и српскохрватски језик

Професор југословенске књижевности и српскохрватског језика

Лиценца

2011Present

Положен стручни испит, лиценца

Министарство просвете Републике Србије

ЛИЦЕНЦА ЗА РАД НАСТАВНИКА, ВАСПИТАЧА И СТРУЧНИХ САРАДНИКА

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Portfolio

Рад у настави и у Ученичком парламенту отвара широк простор за стварање и за уживање у раду са децом. Ово су неки прилози: 

TАКМИЧЕЊА

Објављени радови

 1. Валентина Мујичић, Припрема за час "Зимско јутро", Војислав Илић; Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2015. ISBN 978-86-6013-284-2

2. Рад "Добро дрво" у бази Дигитална школа 2015/2016  http://www.digitalnaskola.rs/konkurs/dc4/zbornik/brojPrijavaPoPredmetuIRazredu/ostali_drustvene/ostali_drustvene/4.php?id=30

3. Валентина Мујичић, Припрема за час "Јабука на друму", Вељко Петровић;

Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2016. ISBN 978-86-6013-298-9

4. Валентина Мујичић, Татјана Таталовић, Андреа Рапчак

Припрема за час "3 у 1 Црвенкапа у свету временских реченица", 

Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2017. ISBN 

5. Валентина Мујичић, Припрема за час "Алиса у Земљи Чуда" Луис Керол;

Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2018.

6. Рад у бази успешних ваннаставних активности 2018. "Дани јабуке" 

https://zuov.gov.rs/vannastavne-aktivnosti/?fbclid=IwAR3C-xzdDB0zKH0g-DSDT9VvyNbIElR2haPaenFxbtZAXwS7Lk-1HeDW_a0  

7. Рад "Срце Војводине" у бази Дигитална школа 2017/2018

http://zbornikradova.mtt.gov.rs/detaljnije/730

8. Пример добре праксе пројекта "Школе за 21.век" - Brish Council: "Зелено срце-Плаве планете" 2019. (аутор и координатор пројекта, администратор)

Моја веб-места

Created withVisualCV