Download PDF

Рођена сам у породици просветних радника: мама - учитељица, тата - наставник руског и српског језика и директор школе. Довољно од нас, мислила сам. Отац ме први пут увео у зборницу школе (у којој сам сада запослена) када сам имала непуне 4 године, јер нико није могао да ме "чува". Када је дошло време, уписала сам и завршила исту ту основну школу и завршила 9. и 10. разред у Кули, а 3. и 4. разред у Гимназији "Жарко Зрењанин" у Врбасу. 

Нови Сад је био сувише мали, сувише близу, а Београд - непривлачан.  Вукло ме егзотично Сарајево. Уписала сам Филозофски факултет у Сарајеву 1984, али сам почела да студирам тек 1985. на смеровима Славистика и Југословенска књижевност и српскохрватски језик, а слушала сам предавања на Компаративној књижевности и библиотекарству (због професора Славка Леовца).

Период студирања ми је осим образовања донео самосталност, одговорност и зрелост. Књижевност сам завршила да бих радила у медијима, али није ми било суђено. Пред сам почетак рата предомишљала сам  се између посла лектора, телевизије и  маркетинга.  Чекајући рођење детета вагала сам прилике... И сада предајем српски језик и књижевност у Основној школи "Иса Бајић" у Кули.

рад у просвети

2008Present

Наставник српског језика и књижевности

ОШ "Иса Бајић" у Кули

Наставник српског језика, координатор Ученичког парламента

После дугог чекања, 2008. године почињем да радим у ОШ "Иса Бајић", школи коју сам и сама завршила, у којој су оставили траг и моји родитељи. 

Прве две године предавала сам осим српског језика и грађанско васпитање. Било је занимљиво полемисати са осмацима, али била сам и изненађена нетолерантним односом према свему што је различито. Из тих разговора касније ће настати радионице о дискриминацији, толеранцији... 

Кренула сам да у позним годинама на терену истражујем широко пространство васпитања и образовања.

Тражила сам решења за ученике са проблемима. Поред уџбеника и радних материјала за ниже рареде, открила сам да "Српски језик за странце" Павла Ћосића може на забаван начин да помогне у савладавању писања, као и презентације и видео прилози.

Ученик који је укључен у ИОП 3 постигао је значајан напредак у свим областима из мог предмета, социјалним вештинама, у раду новинарске секције, обучен је за рад у бројним алатима које успешно примењује...

Ученици су  освајали награде на општинским  литерарним конкурсима, били успешни на такмичењима из српског језика на општинском и на окружном нивоу. На републичком такмичењу из граматике 2012/2013. Милан Веселица заузео је  6.место, а 2016/2017. Огњен Гавранић освојио је 4. место на Републичким такмичењима из књижевности и из граматике.

Била сам пресрећна када је Милан Веселица 2013. године освојио Невенову награду за песму у конкуренцији више од 1000 радова.

Исту радост сам осетила када ми је за рођендан 2015. стигла вест да је Љиљана Кнежевић освојила прву награду на конкурсу "Русија и Србија, шта нас спаја", а да је Марина Милеуснић похваљена.

2016. Веселин Радовић освојио је радом "Опело за кулски бегејац" 2. место на конкурсу "Зелени еко прес", 2017. Љиљана Кнежевић 1. награду на конкурсу "Матерња мелодија и образовање" радом "Звуци мог завичаја".

Рад у ученичком парламенту ме чини изузетно срећном. Радим са великим бројем ученика. Увели смо правило да парламенту може да се прикључи већи број ученика од оног који закон предвиђа. Деца су мотивисана, имају иницијативу. Пре 6 година почела сам да организујем одласке у удружење деце са сметњама у развоју "Плава птица" како би деца из школе научила да прихватају и разумеју децу која имају потешкоће. Удружење се налази преко пута школе, тако да често свраћамо, правимо честитке, цртамо, правимо заједничке програме за Нову годину, 8.март. Циљ је да се деца осете прихваћенима, и на томе радимо у свакој прилици.  Укључили смо их у пројекат "За зеленије школе Србије" правећи корпице за 8.март од еколошких материјала из цвећара. Прикупљамо прибор за потребе удружења, организујемо хуманитарне акције. На вебинару сам сазнала за апликацију Гелп и проследила је удружењу. На Конференцији, у децембру 2015, видела сам примену xbox kinect-а у раду деце са аутизмом. Срећна сам што смо захваљујући свештенику и његовој породици и другим добрим људима  у мају донели xbox kinect у "Плаву птицу". 

Други део сарадње парламента представљају посете Дому за старе и пензионере у Кули. Ученици редовно праве програм за Дан старих, китимо јелке, пишемо писма и разгледнице, играмо шах, домине, карте, доносимо штампу у Дом.

Пресрећна сам што ученици стално питају када ће бити састанак, дају предлоге, покрећу.

Посећивали смо спортска друштва и организовали турнире. Били смо гости ФК "Хајдук" из Куле када је био члан Јелен Супер лиге. Спортом смо допрли и до ученика које ништа не интересује.

Дечја недеља је увек богата дешавањима, али је размена ученика најомиљенија међу њима. 2013. године две девојчице из друге школе су неопажено ушле на одмору и физички напале две девојчице из наше школе (због коментара на Фејсбуку). Предложила сам на седници парламента да током Дечје недеље сарађујемо на лепши начин, тако што ће представници парламента један дан похађати наставу у другој школи и имати заједничку журку. Уз сагласност родитеља и наставника кренула је акција. Од тада, размена је омиљена забава, а после разговора и ми и ученици имамо прилику да процењујемо, упоређујемо, учимо и мењамо се.

Парламент често покреће хуманитарне акције за појединце и удружења. 2015. укључили смо се у акцију "Једна школа за једно дете", цела школа сакупила је средства и послала једно дете са КиМ на море. Када је дошло време за други део акције, угостили смо недељу дана два детета из Цернице код Гњилана. Међу колегама смо организовали акцију и опремили смо децу за зиму, поклонили им таблет да останемо у контакту и послали поклоне осталим ђацима из Цернице (има их укупно седморо). На пролеће настављамо акцију.

Парламент је за активан рад две године био награђен дводневним семинарима у организацији Проактивне омладине Србије, под покровитељством Министарства омладине и спорта.

У школи водим новинарску секцију.  Радимо на уређењу електронског часописа. Асистент сам библиотечке секције и администратор сајта. 2017. посетили смо председника СО Кула у жељи да покренемо акцију за враћање библиотеке под школски кров. На сајту Ученичког парламента 2016/2017. покренули смо страницу "Заједно за лепшу школу".

2013/2014. почела сам да држим радионице о учењу и мотивацији за учење у коју су били укључени ученици, родитељи и разредне старешине. Сада се материјал налази на мом сајту како би био доступан свима.

После обуке на семинару о безбедности на интернету 2014, држала сам радионицу са темом: Безбедност деце на интернету. Материјал сам поставила на свој сајт и у плану је квиз за децу и родитеље.

У школи као наставник српског језика учествујем у припреми и организацији свечаности и пишем сценарије за Дан школе, Светог Саву, матурску приредбу, Дан Св. Ћирила и Методија... Од 2012. године са наставницама музичког и ликовног правим програм на нивоу СО Кула за Дан старих.

Написала сам сценарио са мултимедијалном презентацијом за свечану академију поводом стогодишњице Великог рата "Тамо далеко - Међу својима", која је одржана 15.децембра 2014. у сали Културног центра. Окупила је 84 учесника: водитеље, мали и велики хор, солисте, гуслара, рецитаторе..

У септембру 2015. сам са својим скромним почетничким знањем направила свој weebly  сајт са жељом да побољшам сарадњу са ученицима и са родитељима и да им пружим додатну подршку у раду. Искусне колеге су ми рекле да не очекујем превише, да су деца незаинтересована и да неће бити користи од сајта. Редовно пратим статистику сајта и задовољна сам бројем посета. Коментари родитеља су позитивни (неки су чешће на сајту од сопствене деце, што није био циљ, али...) Родитељи добијају одговоре на своја питања кроз прилоге на страници "Кутак за родитеље". Имам ученика којима се допало да ми свакодневно пишу путем контакт-форме. Од 5/4 сам добила честитку са потписима свих ученика и велико Хвала.

Поставила сам  Wix сајтове Ученичког парламента и Библиотечке секције, Weebly сајт е-новинарске секције, мој портфолио Webnode, у изради је сајт за српски језик Wordpres, поставила сам Google  сајт за обуку чланова новинарске секције, Wikispace о безбедности на интернету. Ове године (2017/2018) осмаци ће тимски направити Wikispace за припрему ученика за завршни испит.

Пријавила сам школу на Едмодо 2015. Формирала сам групе за допунску и додатну наставу и за новинарску и библиотечку секцију. Надам се да ће се што већи број наставника и ученика укључити. Учим даље и радујем се новим изазовима.

Укључила сам се 2015. у E-Twinning заједницу. Посећујем радионице, семинаре и вебинаре, и учим. 

С поносом могу да напишем да смо завршили свој први  е-Twinning пројекат "Књига о мом граду" у сарадњи са школама из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Македоније. Резултат су Националне ознаке квалитета за тимове за 2016/2017. годину.

20062007

Наставник српског језика и књижевности

ОШ "Петефи бригада" у Кули

Наставник српског језика 

Конкурисала сам на све конкурсе за наставника српског језика и сваки пут била одбијена. Као благослов ми је звучала молба директорице школе да прихватим замену труднице на дуже време и "сутра" почнем да радим.

Добила сам четири плана у две смене, са рупама, тако да сам цео дан проводила у школи, а у паузама ускакала као замена, учила, читала, тражила, писала белешке и припреме. Леђа су ме болела од писања по цео дан, али сам се соколила мишљу: добро, сада има пуно посла, али зато ћу имати све спремно за убудуће.

Нисам знала да никада нећу поновити час, припрему, план, да ћу стално тражити и мењати.

Дивну сарадњу и велику помоћ и подршку сам имала од колегиница из актива.

Била сам срећна што, коначно, радим и допао ми се рад са децом. 

Успели смо да се припремимо за такмичења, ученици су били успешни  на општинском и на окружном нивоу. Матуранти су положили завршни испит. Мене су болела леђа, али, била сам задовољна.

Много ми је значила белешка психолога и педагога да имам изузетно добар и сараднички однос са ученицима и родитељима.

Следеће године добила сам и старешинство (што ме је уплашило због "папирологије"). Предавала сам у првом полугодишту школске 2007/2008, али ме деца и данас када ме сретну ословљавају са "разредна".

У јануару сам по повратку колегинице са боловања отишла из школе задовољна својим првим просветарским данима.


образовање

1992Present

 VII степен

Филозофски факултет, Сарајево, одсек филологија, смер југословенска књижевност и српскохрватски језик

Професор југословенске књижевности и српскохрватског језика

вештине

Страни језици:

Руски језик (8 година учења Б3)

Енглески језик (А2)

Информатичка писменост:

Процесор текста, табеле, видео едитор, алати за обраду фотографија, звука, презентације, интернет, Skype, Google, cloude системи...

лиценца

2011Present

Положен стручни испит, лиценца

Министарство просвете Републике Србије

ЛИЦЕНЦА ЗА РАД НАСТАВНИКА, ВАСПИТАЧА И СТРУЧНИХ САРАДНИКА

Portfolio

Рад у настави и у Ученичком парламенту отвара широк простор за стварање и за уживање у раду са децом. Ово су неки прилози: радионица, тематски дан, један час...

домети

1.        25. НЕВЕНОВ  РЕГИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА

            мај, 2013.

           ТРЕЋА НАГРАДА плакетa Никола Путић; 

            РАСТАНАК  Милан Веселица VIII- 3; ОШ "Иса Бајић", Kула

           (ментор: наставница српског језика Валентина Мујичић)

             

2.         Међународни литерарни конкурс "Русија и Србија, шта нас спаја",

            децембар, 2015. 

            ПРВА НАГРАДА (од 9 до 12 година), за рад КАРПАТСКЕ ВЕЧЕРИ,

           Љиљана Кнежевић V-4, ОШ "Иса Бајић", Kула

            ПОХВАЛА (од 9 до 12 година), за рад НАТАЛИЈА У МЕНИ,

            Марина Милеуснић VI-2, ОШ "Иса Бајић", Kула

  (ментор: наставница српског језика Валентина Мујичић,  захвалница)

 

 3. Школски зелени еко-пресс, јануар 2017.

ДРУГА НАГРАДА (VII разред) за рад ОПЕЛО ЗА КУЛСКИ БЕГЕЈАЦ

Веселин Радовић VII-3, ОШ "Иса Бајић", Кула

   (ментор: наставница српског језика Валентина Мујичић,  захвалница)

4. Регионални литерарни конкурс "Матерња мелодија и образовање",

      јун 2017.

     ПРВА НАГРАДА (VI разред) за рад ЗВУЦИ МОГ ЗАВИЧАЈА

     Љиљана Кнежевић VI-4, ОШ 2Иса Бајић", Кула

 (ментор: наставница српског језика Валентина Мујичић,  захвалница)

објављени радови

 1. Валентина Мујичић, Припрема за час "Зимско јутро", Војислав Илић; Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2015. ISBN 978-86-6013-284-2

2. Рад "Добро дрво" у бази Дигитална школа 2015/2016  http://www.digitalnaskola.rs/konkurs/dc4/zbornik/brojPrijavaPoPredmetuIRazredu/ostali_drustvene/ostali_drustvene/4.php?id=30

3. Валентина Мујичић, Припрема за час "Јабука на друму", Вељко Петровић;

Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2016. ISBN 978-86-6013-298-9

4. Валентина Мујичић, Татјана Таталовић, Андреа Рапчак

Припрема за час "3 у 1 Црвенкапа у свету временских реченица", 

Зборник "Час за углед", Едука, Београд 2017. ISBN 

моја веб-места