Download PDF

Birgitta Jönsson

at

Vem är jag

Meningen med livet, ja för mig är det att lära och lära ut. Att få människor som intre tror sig om så mycket, att växa och lära att alla har ett värde och är unika.

Under hela mitt liv har Konst och konsthantverk varit ett stort nöje för mig och ett sätt att hantera livets upp och nedgångar. Därför är jag mycket intresserad av människors förmåga att klara svåra situationer just genom att bearbeta detta med konst och konsthantverk.

Jag har också haft förmånen att hjälpa några framåt.

Livet har gett mig många utmaningar och möjligheter som jag lyckats vända till något positivt

Historia är också ett intresse som följt mig genom åren och jag anser att förmågan att kunna se sambanden mellan gammalt och nytt ger människan stabilitet.

Fotografering,promenader i naturen,musiklyssning, spela munspel och piano,

laga god mat,och att umgås med min underbara familj, allt detta är jag mycket tacksam för att kunna göra.

Gemenskapen med andra är en stor kraft.

Work experience

Aug 2015Jun 2016

Textilslöjdslärare

Tågaborgsskolan Helsingborg

Läsåret 2015-2016 har varit mycket utvecklande för mig i mitt arbete med barnen inom skolans vision. 

Tillsammans med duktiga och trevliga medarbetare har jag lärt mig att använda  digitala verktyg i undervisningen, att använda formativ bedömning bl.a. och att tänka på hur jag beter mig i klassrummet.

Vi har fått  intressant litterur ( som p.g.a flytt ligger nerpackade i en låda och jag kommer inte ihåg titlarna) som gett tips på sätt att få barnen delaktiga.  Det är en stimulerande lärmiljö på skolan både för lärare och elever. 

Egen Företagare

FABULOSA
Egen Företagare 

Sedan 1997 har jag haft mitt egna företag "Fabulosa". Namnet valde jag för att jag började med att måla akvareller med sagomotiv som jag sålde i leksaksbutiker i min hemstad. Senare tog jag upp Keramiken och startade med barnkurser som strax följdes av kurser för vuxna som drabbats av stroke. Jag har arbetat med funktionshindrade, barn med särskilda behov och vuxna i utanförskap. Efter tio år med denna verksamhet utbildade jag mig till  Aukt.oriserad Skåneguide och har det som min huvudsakliga sysselsättning idag tillsammans med Föredrag och  Inspirationskurser med målning, musik och poesi.

Aug 2014Jun 2015

Vikarierande textillärare

Tågaborgsskolan

i årskurserna 3-6 har jag undervisat i textilslöjd. Här har jag använt mig av Google drive, Imovie, Youtube, gjort QR-koder tillsammans med barnen till symaskinerna.. På Tågaborgsskolan arbetar man så som ni beskriver att ni vill arbeta och detta är något jag tycker fungerar bra och är ett spännande arbetssätt som verkligen gynnar eleverna. Jag är inte utbildad textillärare och på de skolor jag varit vikarie har man efterhand lyckas få tag på ordinarie textillärare. Annars har jag trivts mycket på alla tre skolorna. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med barn och av att arbeta med textil i min skapande verksamhet

Aug 2013Jun 2014

Vikarierande textilläre

Elinebergsskolan, Tågaborgsskolan, Västra Ramlösa skola

I årskurserna 3-6 har jag vikariat  på dessa tre skolor. Jag har även vikarierat i franska på Tågaborgsskolan och Västra Ramlösa skola

Oct 2011Jun 2013

vikarierande syslöjdslärare

Västra Ramlösa skola

Sedan i oktober 2011 har jag vikarierat som syslöjdslärare på Västra Ramlösa skola.

Det har gällt årskurserna 3-6 och barnen har lärt sig virka, sticka, brodera, sy på symaskin.

Själv har jag alltid hållt på med att sy kläder till mig själv och mina barn, sticka, virka och brodera.

Som VikariendeTerapibiträde på Sancta Maria sjukhus i slutet av 1970-talet lärde jag mig även att väva.

På Västra Ramlösa skola har jag lagt in uppgifter i Unicum och tagit del av skolans arbetssätt för att barnen ska nå sina mål. Det har varit inspirerande och roligt arbete med trevliga kolleger och barn.

Nu fortsätter jag att vikariera på olika skolor i olika ämnen

Oct 2009Jul 2010

Assistent

Stadarkivet i Helsingborg

På Helsingborgs Stadsarkiv arbetade jag med databasen "Troman" där jag lade in förtroendevalda i Helsingborgs stad sedan 1865. Jag arbetade också med arkivering av ett idrottsföbunds handlingar

Jan 1986Mar 2008

Kursledare

Folkuniversitetet i Helsingborg, ABF samt Medborgarskolan.

Under några år, 1986-1989, hade jag kurser i Latin för nybörjare för Medborgarskolan i Helsingborg.

Under 10 år arbetade jag som kursledare i keramik för Folkuniversitetet och ABF

Det var kurser i Keramik för Barn, Föräldrar och barn. Barn med särskilda behov, vuxna med funktionshinder, och vuxna i utanförskap. Här samarbetade jag också med DHS, G:a Adolfs församling, Sankt Olofs församling,båda i Helsingborg.

Jan 2007Nov 2007

Reseledare

Ölvemarks Holiday

Under 2007 gjorde jag 4 resor till Rom, 3 resor till Rimini. Det var fantastiskt spännande och lärorikt att ha detta stora ansvar för både resenärerna, själva reseupplägget och guidningarna under resans gång. Här gällde det att kunna tillmötesgå resenärernas önskemål på ett bra sätt så att alla kom hem med fina minnen av sin resa.

Mar 1983Oct 1986

Amanuens

Helsingborgs Museum

Under min tid som Amanuens på Helsingborgs Museum, arbetade jag med dokumentering och inventering av olika konstsamlingar samt med utställningsarbete som "Helsingborg i konsten". Jag visade också utställningar för olika grupper.

080816150618

Vikarie i Textilslöjd

Husensjö skola Helsingborg

Introduction

Vikarierande Textillärare sedan 2010

Auktoriserad Skåneguide som guidar i Ö;;resundregionen.

Svenska, engelska och franska turister kan välja mellan Stadsrundturer, Konstturer, Arkitekturturer m.m.

Fil.Kand i  Konstvetenskap, Antikens kultur och samhällsliv och Latin, och som håller Kulturhistoriska föredrag under vinterhalvåret. Vårt dagliga bröd", Världens sju underverk", Mesopotamien m.m.

Keramiker med lång erfarenhet av att vara Kursledare för grupper med funktionsnedsättningar och olika handikapp och utanförskap.

Guidade turer Stadsvandringar i Helsingborg www.minastadsvandringar.se och i Öresundsregionen

Kulturhistoriska föredrag

Education

2005Present

auktoriserad Guide

Skåneguide

Auktoriserad Guide som guidar i Skåne och runt Ö;resund.

Medlem i Skåneguide, Sweguide och IGC

Sep 1978May 1982

Fil.Kand.

Lunds Universitet

Fil. Kand i Konstvetenskap, Antikens kultur och samhällsliv och Latin

Pedagogik            20 p. 2007

Franska                21 p.  2012-2013

Italienska                7,5 p. 2014

Skills

6
4
Datakunskaper

Arbetar med Google Drive, Imovie, Youtube och QR-koder i mitt arbete. Barnen i årskurs 4 har gjort filmer efter berättelser de själva skrivit om de monster de sytt. Är bekant med Microsoft Office, redigerar själv min hemsida, har lagt upp VisualCV, gjort Powerpointpresentationer för mina föredrag. I databasen Troman har jag lagt in förtroendevalda i Helsingborgs kommun. Söker information via Internet. Deltar i Facebook, Linkedin och HR Sverige.

6
Körkort
Är körkortsinnehavare  klass AB
6
Föredragshållare

Sedan 2000 har jag hållit föredrag i Kulturhistoriska ämnen som ex.   "Världens sju underverk" "Mesopotamien" "Gilgamesh" "Välkommen till Bords" "Vårt dagliga bröd" "Helsingborg- Helsingör, vår gemensalla historia" "Företagsamma fruntimmer i Skåne" "Kända platser och byggnader i Helsingborg"  " Gisela Trapp, kvinna, konstnär och katolik"  "Kända byggnader i Helsingborg"

8
Keramik och Måleri
Jag har skissat och målat hela mitt liv. Går sedan några år tillbaka hos konstnären Bengt Green på Folkuniversitetet för att utvecklas mer. Förövrigt är jag autodidakt Jag har haft enskilda grupper i skapande måleri för både barn och för vuxna, där vi tillsammans låtit oss inspireras av musik, poesi och sagor. Detta har jag haft i egen regi, under 10 år.   Keramik har jag hållt på med i perioder sedan 1975 då jag gick en halvårs lång keramisk utbildning i drejning, glasering, ugnssättning och blandning av glasyrer på Rönnowska skolan. Jag arbetar både med lergods och stengods, drejning, tumning och skulptering. i Antikens Kultur och Samhällsliv har jag skrivit en 60-poängsuppsats om hur man framställde vaser, dryckeskärl och annat under Antiken. Detta har inspirerat mig, både med tillverkning och ytbehandling. När jag arbetat med barn i olika projekt, bl.a. för Kulturförvaltningen har barnen arbetat med reliefer i stengods där de illustrerat sagor från Mesopotamien fram till idag. Tre Integrationsprojekt hart det blivit. Se nedan under Portfolio, där jag samlat en del affisher, tidningsurklipp och Konst.  
0
Författare

Författare till boken "Gisela Trapp- om mig är inget att säga"

Mina Erfarenheter