Printing tool Download PDF

Lyhyesti

Olen ammatiltani graafinen suunnittelija, ja ruuhkavuosieni jälkeen vihdoin palaamassa oman taiteellisen työskentelyn pariin. Teen kuvia, tekstejä ja musiikkia. Tein myös silloisen bändini kanssa installaation, Pop-huoneen, Muu Galleriaan Helsinkiin. 

Juuri nyt työskentelen digitaalisen grafiikan parissa. Giclée-vedoksia töistäni, joita kutsun digitaalisiksi puupiirroksiksi, oli kuluneena kesänä esillä Virossa, Ontika Manorin taidegalleriassa.  Syksyllä töitäni nähtiin Tuusulan Taiteiden yössä, ja marraskuusta alkaen teoksiini voi tutustua KREAM Helsingissä

Toista kuvataiteellista, vuonna 2017 aloittamaani ja edelleen käynnissä olevaa projektiani kutsun villiryijyiksi. Niitä oli ensimmäisen kerran esillä tämän vuoden toukokuussa Tuusulan Rantatien galleriassa (teokset: Luontoni kappaleita I–II).  

Villiryijyissä käytän pääasiassa kierrätyskankaita, joskus myös lankoja, nukkaa, paperia ja muuta kierrätysmateriaalia, joilla on minulle tai läheisilleni omakohtaista historiaa.

Jokainen teos on oma tarinansa, oma palansa laajempaa kertomusta. Työskennellessäni ajattelen ”maalaavani” kangaspaloilla. Järjestelen väripaletteja, joista poimin kuhunkin työhön sopivia sävyjä. Usein joudun purkamaan ja kokoamaan uudelleen – vaikka villiryijyt näyttävät spontaaneilta ja vapaamuotoisilta, sitä ne eivät ole.

Tällä hetkellä olen kokoamassa ensimmäistä runoteostani. Uusien tekstien lisäksi se sisältää Näkymätön Koira -yhtyeen kanssa tehtyjen biisien tekstejä*. Jonkinlainen retrospektiivinen tekstihässäkkä siitä on tulossa.

Työskentely kuvien parissa

Näyttelytoiminta:

  • Ontika Manorin taidegalleria, Viro. Kesäkuu–elokuu 2019.
  • Taiteilijayhdistys KuumArtin vuosinäyttely Tuusulan Rantatien galleriassa. Toukokuu 2019.
  • Galleria Tähtikirkas Yö, Jyväskylä. Toukokuu 1997.
  • Muu Galleria, Helsinki. Maalis–huhtikuu 1997. Pop-huone-näyttely, jossa installaatio-, video- sekä audioasioita.
  • Galleria Pinacotheca, Jyväskylä. Grafiikkaa (yhteisnäyttely). Toukokuu 1997.
  • Jyväskylän yliopiston kulttuurikavalkadi. Sarjakuvanäyttely. Maaliskuu 1997.
  • Varkauden Taidemuseo. Sarjakuvanäyttely. Marras–joulukuu 1996.
  • Artport – Kansainvälinen kesänäyttely, Viitasaari. Kesällä 1993. Pastellitöitä itkevistä taivaankoirista.
  • Keski-Suomen museo. Jyväskylän Taiteilijaseuran vuosinäyttely 1992. "Enkelin vene" ja "Saaressa".
  • Jyväskylän Taiteilijaseuran galleria. Syyskuu 1991.

Lisäksi pienempiä näyttelyitä siellä täällä.

Kuvitustyöt ja graafinen suunnittelu:

Koko graafisen suunnittelijan urani ajan olen tehnyt myös kuvituksia eri julkaisuihin, joskus myös sarjakuvia. Esimerkkejä kuvitustöistäni näet täältä: http://elisapesonen.wixsite.com/home

Lähimmäksi omaa taiteellista ilmaisua olen päässyt viime vuosina Musiikin aika -festivaalin graafisena suunnittelijana. Työ kansainvälisestikin tunnetun, Suomen ainoan vuosittaisen nykymusiikkitapahtuman visualisoinnissa on haasteellinen ja erittäin kiehtova. Sen grafiikoissa käyn vuoropuhelua kunkin vuoden teeman, ohjelmiston, visuaalisten partituurien ja orkesterien teknisten raiderien (lavakarttojen) kanssa. 

Joitakin graafisen suunnittelun töitäni on nähtävissä täällä: http://elisapesonen.wixsite.com/home/graphicdesign

Tekstejä

Olen kirjoittanut aina. Julkisuudessa tekstejäni on ollut laulutekstien muodossa, ja aikoinaan, aktiivisina bändiaikoinani tekstini palkittiinkin valtakunnallisessa Rocklyriikkakilpailussa*. (Olen julkaissut myös useita oppi- ja tietokirjoja, ks. esim. https://www.visualcv.com/elisa/)

Musiikki

Kuten jo edellä mainitsin, minulla on historiaa myös musiikkipuolella. Yhtyeeni Näkymättömän koiran kanssa tein sävellyksiä, sanoituksia, sovituksia sekä toimin bändin solistina. Musiikkia ja kuvataidetta yhdistimme niin ikään bändin kanssa (ks. Pop-huone, Muu Galleria ja Galleria Tähtikirkas yö.

Vaihtoehto-rockin genreen usein liitetyn (omasta mielestämme melko genrettömän ja persoonallisen) musiikkimme lisäksi teimme myös lastenmusiikkia.

Vuonna 1996 bändimme palkittiin Rock SM-finaalissa Musiikki ja media -palkinnolla. 

Näkymätöntä koiraa voi havainnoida mm. täällä: https://soundcloud.com/araminta-cooley/sets

Muu taiteellinen toiminta

Created withVisualCV